HOME / EXPOSITIES / POST

De tijdcapsule van Ab Knupker

~ 20-11-2018 ~

Opent op zaterdag 1 december om 16.00 bij Frank Taal Galerie in Rotterdam.

Ab Knupker (1927-2010) verkocht bij leven twee autonome – dus niet in opdracht gemaakte – werken, waarvan één aan de vader van Hugo Borst. De rest van zijn oeuvre verdween via de BKR-regeling in loodsen en depots.

Een gedeelte van het oeuvre kwam op ons pad nadat Knupkers vrouw in 2017 werd opgenomen in een verpleeghuis. Haar huis moest worden leeggeruimd, en zodoende stuitten Borst & Van Gelderen op een schatkamer aan kunst.

Een tijdcapsule.

Naast stillevens en portretten - waaronder een huiveringwekkend portret van zijn verslaafde, aan aidsoverleden dochter - troffen we een serie werken van een geheel ander kaliber aan, kunst die de tijdgeest – de 20ste eeuw in het algemeen en de periode tussen 1966 en 1974 in het bijzonder – op unieke wijze weerspiegelde: een anarchistische en surrealistische verbeelding van politieke turbulentie, een evocatie van wat de mens allemaal aanricht en ontwricht op het gebied van macht, erotiek en oorlog. Niet alleen is het technisch gezien excellent gemaakt werk, maar ook zeer uitgesproken : de inhoud van de tijdcapsule roept Jeroen Bosch-achtige associaties op, de kijker wordt er in gezogen. Gek genoeg is het werk niet alleen gruwelijk en macaber, maar ook licht en humoristisch.

Van deze serie – bestaande uit 46 werken – tonen wij er 34 in Galerie Frank Taal. Knupkers werk is naar ons inzicht ten onrechte ongezien gebleven tijdens diens leven: het is onze taak en onze missie om over het hoofd geziene en/of vergeten kunstenaars te herontdekken en deze kleine meesters het podium te verschaffen dat ze verdienen. De geschiedenis corrigeren, noemen wij dat. Knupker verdient die correctie.

Bekijk hieronder hoe Hugo over Ab Knupker vertelt bij DWDD.

Een tijdcapsule van Ab Knupker opent op zaterdag 1 december om 16.00 bij Frank Taal Galerie in Rotterdam.


HOME / EXPOSITIES / POST