HOME / KUNSTENAARS / POST

In de ban van haltes, routes en lijnen

~ 21-07-2018 ~

Lionel Plak is een 38-jarige kunstenaar die gefascineerd is door reizen: hij tekent metrolijnen, tram- en busverbindingen, vluchtroutes en logo’s van vliegtuigmaatschappijen.

Hij reist graag met de metro en de tram, en gaat dan bij voorkeur in de omgekeerde rijrichting zitten: dan ziet hij het straatbeeld aan zich voorbij schieten. Voor Plak is het netwerk van lijnen, stopplekken en routes altijd in beweging. Hij kijkt geregeld op internet of er ‘updates’ zijn: dan past hij die updates aan in nieuwe tekeningen, of verwerkt die in bestaande tekeningen. De Noord-Zuid lijn houdt hem al jaren bezig, het betekent naast een opwindend nieuw avontuur óók de opheffing van bijvoorbeeld buslijn 32. Om afscheid van deze buslijn te nemen, heeft Lionel in de week voorafgaand aan de opening op 21 juli, een laatste rit met de bus 32 gemaakt.

Lionel Plak’s tekeningen zijn tentoongesteld in het Outsider Art Museum (gevestigd in de Hermitage) in Amsterdam, in het Museum of Modern Art in Shanghai, en op de Outsider Art Fair in Parijs. Op zaterdag 4 augustus opent een expositie met dertien tekeningen van Plak bij galerie HE.RO in Amsterdam: de expositie kwam tot stand in samenwerking met Borst & Van Gelderen, een samenwerkingsverband tussen auteur Hugo Borst en uitgever Oscar van Gelderen. Zij kopen samen kunst en cureren een aantal keer per jaar exposities. Meer over dit duo leest u hier.

Deze spread werd op 21 juli geplaatst in Het Parool, op de dag dat de Noord/Zuidlijn werd geopend.


HOME / KUNSTENAARS / POST